Sönümleyici Mesnet Test Merkezi adlı proje hakkında [30.01.2017]

Üniversitemize kazandırılan Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı destekli projelerden en yüksek bütçesi olan TR10/15/YNK/0034 numaralı “Sönümleyici Mesnet Test Merkezi” adlı proje ile Ülkemizde bir ilk teşkil edilmiştir.

Projenin amacı, Ülkemizde kullanım alanı gittikçe artan deprem yalıtımının uygulama alanlarında kullanılan deprem yalıtım birimlerinin; üretim ve prototip testlerinin yapılması, malzeme ve mekanik deneylerinin yapılması ve sistem içerisindeki performanslarının belirlenmesidir.

Proje kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı Laboratuvarına kazandırılan Test Merkezinde üç temel test sistemi bulunmaktadır. Bunlar 4x4 boyutlarında iki eksenli 50 ton düşey yük kapasiteli sarsma tablası (deprem simülatörü), 90 ton yatay dinamik ve 500 ton düşey yükleme kapasiteli yalıtım birimi (izolatör) test sistemi ve 50 ton dinamik kapasiteye sahip dinamik yükleme (yorulma) test sistemleridir.

Sönümleyici Mesnet Test Merkezi Ülkemizde bu alanda kurulan ilk test merkezi olup ihtiva ettiği sarsma tablası; boyutları, kapasitesi ve çalışan eksenlerinin sayısı açısından Ülkemizdeki en kapsamlı olanıdır. Ayrıca yalıtım birimi (izolatör) test cihazı sayesinde Ülkemizde deprem yalıtım birimlerinin testleri yapılabilecek olması, Ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Test Merkezimizin; sürdürülen birçok uygulama projesine, AR-GE faaliyetine, akademik çalışmalara destek verebilecek olması üniversitemizin Ülke dinamiğine olan katkısını daha da pekiştirmiş olacaktır.

Proje ekibi

YTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyeleri

Prof. Dr. Yusuf AYVAZ

Prof. Dr. Güray ARSLAN

Doç. Dr. Abdurrahman ŞAHİN

Doç. Dr. Barış SEVİM

Yrd. Doç. Dr. Serkan BEKİROĞLU

Yrd. Doç. Dr. Zeynep FIRAT ALEMDAR

Yrd. Doç. Dr. Fatih ALEMDAR (Yürütücü)

İgili broşür için tıklayınız.